2010. szeptember 7., kedd

Egy kis humor

Zágoni Attila

AZ IDEGENVEZETŐ
- Kedves vendégeink, valamikor itt egy várrom volt. Ma még nem tudjuk egészen pontosan, mikor építették a romot, de nemzetközi híru szakemberek szerint vagy idoszámításunk elott, vagy utána. Annyi biztos, a tatárok is feldúlták, amit az ásatások folyamán elokerült sok kutyafej bizonyít. A törökök ittjártáról tanúskodik, egyebek mellett, egy teljes tetrabugyogó-készlet és egy termosz feketekávé, amit még melegen emeltek ki a földbol.

Az ásatások folyamán felszínre került sötét üregekben egyébre is fény derült. Rábukkantak például egy teljesen üres üregre, melybol könnyen kikövetkeztetheto az akkori nincstelenség és a szellemi sötétség. A tudósok biztosra veszik, hogy a vízigótok is megszállták a romot. Kétségtelen, hogy ok tengeren, azaz vízi úton érkeztek, innen kapták a nevüket is. Persze, akkor még tengerfenék ülte meg a vidéket, amit bizonyít az is, hogy a nagyobb tócsákat a téesz-tagoknak máig sem sikerült lecsapolniok. A vízigótok szerették a vizet, de a barkácsolást már kevésbé, ezért a vikingektol béreltek felfújható deszkacsónakokat.

Ahogy a vízigótok leapadtak, megérkeztek az avarok. Osszel jöttek, és száraz falevélen aludtak, innen kapták az avar nevet. Az avarok után a gallok voltak bejelentve, de a rossz ido miatt az asszonyok otthon tartották oket.

Mikor a törökök meghallották, hogy üresedés van, nyeregbe pattantak, és újból itt teremtek. Nekik az asszonyok nem tudtak parancsolni, mert a szájuk fátyollal volt bekötve. A török szultán, csubuk gyanánt, jóképu menyecskéket kért, de az oslakosság hosiesen ellenszegült, és az aggokat kezdte mutogatni. Erre ot elöntötte a pulykaméreg, reszketni kezdett rajta a selyemholmi, és kezdetét vette az ostrom.

A törökök almaszedo létrákat támasztottak a várromnak, az oslakosság azonban észrevette a cselt, és üstökben szurkot melegített. Igen, de a törökök is kapcsoltak, hogy a szurok nem járdakészíteni kell. Menten dühbe gurultak, és hágdosni kezdtek az almaszedo létrákra. Az oslakosság jogaival és olvadt szurokkal hozakodott elo, mire a törökök a várat bevették, s annak népét elvitték a janicsárképzobe.

A várrom lakói azonban okos emberek voltak, ösztöndíjjal végezték el a janicsárképzot. Az államvizsga letétele után beolvasztották oket a nagy török hadseregbe. De ok addig-addig ügyeskedtek, míg mind egy századba kerültek. S mikor megkérdezték, hogy ki ajánlkozik bevenni azt a romot, ahol ok laktak egykor, hosiesen jelentkeztek.

Az ostrom nem tartott sokáig, mert a rom teljesen lakatlan volt, csak az egereket kellett kiebrudalni belole. Hosiesen nekifogtak, s ebbol az egerek megértették, hogy itt nem lehet kukoricázni, jobb, ha avas tökmagot esznek egy csendesebb romnál. Az oslakók pedig elfoglalták az osi fészket, és tojásokat raktak le benne. Az ásatások során elokerült tojáshéjtörmelék egybehangzóan és ékesszólóan bizonyítja ezt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése